Forskning viser at fysisk aktivitet er en viktig faktor for å forebygge aldersrelaterte sykdommer som kreft, hjerte- og lungesykdommer, demens og metabolske sykdommer. Ingen medisiner har like stor effekt som fysisk aktivitet. I tillegg til forebygging, er fysisk aktivitet også en av de mest effektive behandlingene for mange andre sykdommer.

Fysisk aktivitet gir også umiddelbare fordeler i hverdagen. En kropp i god form gir oss energi, evnen til å delta i ulike aktiviteter og muligheten til å gjøre det vi ønsker. Som gründer av Nike, Bill Bowerman, sa: “If you have a body, you are an athlete.” Uansett alder og nivå vil fysisk aktivitet gi store positive utbytter, både på kort og lang sikt.

Viktigheten av maksimal styrke og vo2 max

Forskning viser at de to viktigste faktorene som korrelerer med høy levealder er maksimal styrke og VO2 max. Maksimal styrke måles ofte gjennom grepstyrke, som er en god indikator på generell muskelstyrke. VO2 max, eller maksimalt oksygenopptak, er et mål på kroppens evne til å ta opp og bruke oksygen under intens fysisk aktivitet. Høyere nivåer av både maksimal styrke og VO2 max er knyttet til lavere dødelighet.

Hos Epivity mener vi at både maksimal styrke og VO2 max bør prioriteres, da de begge bidrar til sykdomsforebygging og til hvordan vi takler hverdagen. For å forbedre maksimal styrke, er styrketrening med vekter eller kroppsvektøvelser essensielt. For å øke VO2 max, er utholdenhetstrening som løping, sykling eller andre aktiviteter som utfordrer pusten viktig.

Små endringer, store resultater

Forskning viser også at selv små forbedringer kan gjøre en stor forskjell. For eksempel, å gå fra lavt til middels oksygenopptak kan ha en betydelig effekt på dødelighet. Den største effekten av trening skjer faktisk i starten, både for styrke- og kondisjonstrening. Så selv om du er nybegynner, vil du raskt merke helsefordelene. Alt er bedre enn ingenting, og fremgangen kan motivere deg til å trene mer.

For de som allerede er godt i gang med treningen, fortsett med det, og fokuser på å forbedre maksimal styrke og VO2 max.

Vi håper denne informasjonen inspirerer deg til å prioritere fysisk aktivitet som en av virkemidlene for å oppnå bedre, lengre og friskere liv.

For de som ønsker inspirasjon og hjelp til å gjøre de riktige treningsvalgene ta kontakt med vår trenings veileder Hallvar Sigmundstad på hallvar@epivity.comeller kontakt oss for en konsultasjon med lege så vi kan kartlegge din helsetilstand på info@epivity.no.