Tennis er ikke bare en populær sport, men også en aktivitet som kan ha stor innvirkning på både fysisk og mental helse. Studier har vist at tennis kan bidra til å forlenge levetiden og forebygge demens, takket være de komplekse utfordringene sporten tilbyr.

Tennisspillere drar nytte av en blanding av høy intensitet og taktiske beslutninger, noe som både styrker kroppen og holder hjernen aktiv. I tillegg er tennis tilgjengelig på alle ferdighetsnivåer, noe som gjør det til en inkluderende aktivitet med lav skaderisiko.

Padel, som har økt i popularitet de siste årene, er en annen racketsport som gir en flott treningsopplevelse. Denne sporten, som kombinerer elementer fra tennis og squash, er lett å lære og gir en helhetlig trening som utfordrer både kondisjon og koordinasjon. Padel krever ikke samme fysiske styrke som tennis, men byr likevel på mange av de samme fordelene, og kan være spesielt engasjerende som en sosial aktivitet.

En annen aktivitet, er dans som er mer enn bare en underholdende aktivitet på fest; det er også en effektiv måte å holde både kropp og sinn i form på. Forskning har vist at dans involverer komplekse bevegelsesmønstre som utfordrer koordinasjon og rytmesans, noe som gir verdifull mental stimulans. Selv om dans kanskje ikke er like intensiv som noen andre idretter, bidrar det til å forbedre hjerte- og lungefunksjonen, øke fleksibilitet og styrke kroppskontrollen. Dans kan også være en viktig faktor i å forebygge kognitiv nedgang, da det krever kontinuerlig læring og tilpasning.

Sunt for mer enn bare hode og kropp
Sterke sosiale bånd er avgjørende for et langt og godt liv. Den lengste studien om menneskelig velvære bekrefter at sosiale relasjoner er den beste predikatoren for et godt liv. Sporter som tennis, padel og dans gir ikke bare fysiske og mentale fordeler, men fungerer også som sosiale arenaer hvor man kan bygge og styrke relasjoner. Deltakelse i slike aktiviteter kan fremme en følelse av tilhørighet og støtte, som igjen fremmer mental helse og generelt velvære.

Jo dårligere du er, desto bedre resultater:
Når det gjelder å lære nye aktiviteter, er det spesielt viktig å merke seg at nybegynnere ofte opplever de største fordelene. Jo mer utfordrende og ukjent aktiviteten er, desto mer må hjernen og kroppen tilpasse seg de nye kravene. Dette betyr at selv om man er uerfaren, kan man oppnå stor fremgang og personlig vekst. Faktisk, jo mer uerfaren man er, desto større er potensialet for utvikling. Derfor er det en god idé å prøve en ny sport eller en aktivitet man ikke har mye erfaring med – for eksempel padel eller dans – for å maksimere helsemessige fordeler.

Uansett hvilken aktivitet man velger, er kontinuitet nøkkelen til å oppnå og opprettholde helsefordeler. Det er viktig å finne en aktivitet som kan bli en regelmessig del av hverdagen og som kan tilpasses individuelle behov for å unngå skader. Velg en aktivitet som gir glede og motivasjon, og som kan være bærekraftig over tid, enten det er en racketsport eller noe annet.

Hos Epivity forstår vi viktigheten av kontinuitet i trening for å oppnå varige resultater. Derfor tilbyr vi skreddersydde treningsprogrammer som tar hensyn til dine individuelle behov og mål. Vårt fokus er å hjelpe deg med å finne en aktivitet som gir glede og motivasjon, slik at den blir en naturlig del av din hverdag.Er du klar til å ta det første steget mot et lengre og sunnere liv? Bestill en gratis konsultasjon med vår erfarne treningsveileder Hallvar Sigmundstad i dag. Send en e-post til hallvar@epivity.com, eller besøk vår nettside for å kontakte oss og planlegge en konsultasjon med en av våre leger som kan kartlegge din helsetilstand: info@epivity.no.Til slutt, husk at den beste treningen er den du liker godt nok til å gjøre kontinuerlig. 💪

Referanser:

MDPI and ACS Style

Yamasaki, T. Preventive Strategies for Cognitive Decline and Dementia: Benefits of Aerobic Physical Activity, Especially Open-Skill Exercise. Brain Sci. 2023, 13, 521. https://doi.org/10.3390/brainsci13030521

Preventive Strategies for Cognitive Decline and Dementia: Benefits of Aerobic Physical Activity, Especially Open-Skill Exercise: Brain Sciences | Free Full-Text | Preventive Strategies for Cognitive Decline and Dementia: Benefits of Aerobic Physical Activity, Especially Open-Skill Exercise (mdpi.com)

Boken The Good Life: https://magazine.hms.harvard.edu/articles/good-life

The Harvard Study of Adult Development: https://www.adultdevelopmentstudy.org/

Schnohr P, O'Keefe JH, Holtermann A, Lavie CJ, Lange P, Jensen GB, Marott JL.. Various Leisure-Time Physical Activities Associated With Widely Divergent Life Expectancies: The Copenhagen City Heart Study - PubMed (nih.gov)

Zhu Y, Zhong Q, Ji J, Ma J, Wu H, Gao Y, Ali N, Wang T. Effects of Aerobic Dance on Cognition in Older Adults with Mild Cognitive Impairment: A Systematic Review and Meta-Analysis - PubMed (nih.gov)

Huang CS, Yan YJ, Luo YT, Lin R, Li H. Effects of dance therapy on cognitive and mental health in adults aged 55 years and older with mild cognitive impairment: a systematic review and meta-analysis - PubMed (nih.gov)