Hva er forskjellen på prosessert og ultraprosessert mat?

Prosessert mat refererer til matvarer som har blitt bearbeidet for å forlenge holdbarheten eller forbedre smak og tekstur. Dette inkluderer enkle prosesser som koking, konservering, fermentering, eller tilsetning av ingredienser som salt, sukker eller fett. Eksempler på prosessert mat inkluderer hermetiserte grønnsaker, syltetøy, brød, ost og saltet kjøtt. Bearbeidede matvarer kan fremdeles inneholde en stor andel hele, naturlige ingredienser og kan være en del av et sunt kosthold.

Ultraprosessert mat er derimot matvarer som har gått gjennom intensive industrielle prosesser og inneholder få, eller ingen hele matvarer. De er ofte laget av ekstrakter fra matvarer, som fett, stivelse og proteiner, og inneholder ofte tilsetningsstoffer som emulgatorer, fargestoffer, konserveringsmidler, og kunstige smaker for å forbedre utseende, smak og holdbarhet. Eksempler inkluderer brus, søtsaker, ferdigmat, kjeks og pølser. Disse matvarene har ofte et høyt innhold av sukker, fett og salt, og lavt innhold av essensielle næringsstoffer, noe som gjør dem assosiert med helseproblemer som fedme, diabetes, og hjertesykdommer.

Forskningens funn om ultraprosessert mat og helse

En ny studie fra Harvard Medical School, publisert i det anerkjente tidsskriftet Neurology, viser at høyt inntak av ultraprosessert mat er knyttet til økt risiko for både hjerneslag og kognitiv svikt. Studien, som fulgte 30 000 deltakere over en periode på 11 år, viste at personer som konsumerte store mengder ultraprosessert mat hadde 16 % høyere risiko for hukommelsesproblemer og 8 % høyere risiko for hjerneslag sammenlignet med de som spiste mer uprosessert mat som frukt og grønnsaker.

Videre viser en omfattende gjennomgang av forskningen publisert i Clinical Nutrition at høyt inntak av ultraprosessert mat øker risikoen for en rekke kroniske sykdommer. Denne meta-analysen, som omfatter 122 individuelle studier, identifiserer 25 ulike helseutfall knyttet til ultraprosessert mat, inkludert fedme, diabetes, depresjon og svekkede mentale funksjoner.

Hva betyr dette for deg?

Forskningen viser tydelig at et kosthold rikt på ultraprosessert mat kan ha alvorlige konsekvenser for helsen din, inkludert raskere aldring, dårligere hjertehelse, og økt risiko for kroniske sykdommer. Ved å redusere inntaket av ultraprosessert mat og velge mer uprosesserte alternativer som frukt, grønnsaker, fullkorn og fisk, kan du bidra til å beskytte kroppen din mot disse helseproblemene.

Hvordan kan Epivity Health hjelpe?

Hos Epivity Health er vi dedikert til å hjelpe deg med å gjøre de riktige kostholdsvalgene som kan forbedre din helse og forlenge livet ditt. Vi følger nøye med på den nyeste forskningen og tilbyr skreddersydde råd basert på dine spesifikke behov. Våre kostholdseksperter og leger står klare til å veilede deg i hvordan du kan oppnå optimal helse gjennom balanserte måltider og bevisste matvalg.

Referanser::

  1. Harvard Medical School Studie - Denne studien, publisert i Neurology, undersøkte hvordan et høyt inntak av ultraprosessert mat er knyttet til en økt risiko for hjerneslag og kognitiv svikt. Forskerne fant at en 10% økning i inntak av ultraprosessert mat var forbundet med en 16% høyere risiko for kognitiv svekkelse og 8% høyere risiko for hjerneslag. Studien understreket viktigheten av å redusere inntaket av denne typen matvarer for å beskytte hjernens helse​(ASRN)​(MedPage Today).
  2. REGARDS-studien (USA) - Denne langsiktige studien av risikofaktorer for hjerneslag fant en klar sammenheng mellom inntak av ultraprosessert mat og økt risiko for både hjerneslag og kognitiv svekkelse. Studien fulgte 30 000 mennesker i over 11 år og viste at de som inntok mest ultraprosessert mat hadde 8-16% høyere risiko for hjerneslag og kognitiv svikt​(ASRN).
  3. Umbrella Review av Meta-analyser (2024) - En annen omfattende forskningsgjennomgang, publisert i Clinical Nutrition, evaluerte bevisene fra flere observasjonsstudier som undersøkte sammenhengen mellom ultraprosessert mat og helseutfall. Forskerne identifiserte 25 helseutfall assosiert med høyere inntak av ultraprosessert mat, inkludert fedme, diabetes, og kardiovaskulære sykdommer​(MedPage Today).