Vi har spennende nyheter å dele fra forskningsfronten! En nylig publisert studie på mus ved Memorian Sloan Kettering Cancer Center (MSK) har avdekket at syklisk faste kan spille en rolle i å styrke immunforsvarets NK-celler (Natural Killer Cells) i kampen mot kreft. Funnene i studien kan bidra til å forklare noen av mekanismene for hvordan faste kan hjelpe til å omprogrammere NK-cellene slik at de kan overleve i det krevende miljøet i kreftsvulster og samtidig bedre deres evne til å bekjempe kreftceller. Immunceller og Kreft: NK-celler er naturlig gode til å finne og drepe kreftceller når de opptrer en og en, men når kreftcellene danner svulster er situasjonen en annen. Veggen rundt svulsten gjør det vanskelig for immuncellene å trenge igjennom. I tillegg er miljøet som ofte er rikt på fettstoffer inne i og omkring svulster slik at immuncellene har problemer med å overleve og fungere. Man har visst lenge at metabolismen i kroppen påvirker hvordan NK-celler oppfører seg og flere studier har koplet fasting til bedre overlevelse for kreftpasienter. Dette dannet grunnlaget for den spennende studien som ble ledet av Dr. Rebecca Delconte, PhD.

Høydepunkter fra studien:

-Syklisk faste gjorde at NK-celler trenes opp til å livnære seg på fettstoffer som energikilde fremfor karbohydrater

-Syklisk faste redistribuerer NK-celler fra perifert vev til benmargen der de stimuleres til å bedre kunne bekjempe kreftceller før de når kreftcellene

-Syklisk faste fremmer NK-celle mediert anti-tumor immunitet

Professor Inngjerdingen er intervjuet av Forskning.no og hun understreker at selv om resultatene er lovende, er dette bare første skritt. Videre forskning er nødvendig for å forstå effekten av faste på mennesker og hvilken type faste som kan være mest effektiv. Det finnes mange forskjellige typer faste, og noen kan være nyttige, mens andre kan være skadelige, sier lege og forsker Neil Lyengar i en pressemelding fra Memorial Sloan Kettering Cancer Center.