Historien bak epigenetiske klokker

Den epigenetiske klokken, også kjent som Horvath-klokken, ble utviklet av Steve Horvath.[1] Hans forskning begynte med å undersøke metyleringsmønstre i DNA, som senere viste seg å være en pålitelig indikator på biologisk alder. Ved hjelp av maskinlæring oppdaget han at spesifikke metyleringsmønstre korrelerte sterkt med alder. Epigenetiske klokker er ikke det samme som en slags klokke, men har fått dette navnet da resultatet har sammenheng med tid/alder.

En slik biologisk alderstest utføres ved en blodprøve som dryppes ned å et lite stykke papir for å tørke, og som deretter oversendes til et laboratorium for videre analyse. NB! Det er ikke det samme som en gentest og vil heller ikke brukes til det.

Hva er metylering?

Metylering er en epigenetisk mekanisme hvor metylgrupper (små kjemiske forbindelser) fester seg til DNA som merkelapper. Disse kjemiske merkene kan slå gener av eller på, og deres mønstre endres med alderen. Horvath fant at på visse steder i DNA økte metyleringen med alderen, mens den minket på andre steder.

Hvordan måles biologisk alder?

Horvath utviklet en banebrytende metode som analyserer metyleringsmønstre på 353 spesifikke steder i DNA-et ditt. Denne teknikken har vist seg å være svært presis, uavhengig av hvilken vevstype som undersøkes, inkludert blod, nerveceller, hjerne, tarm, lever, hjerte og lunger. Resultatet er en nøyaktig bestemmelse av cellenes faktiske alder, som gir en dypere forståelse av din biologiske alder.

Betydningen av biologisk alder

Biologisk alder, målt ved hjelp av epigenetiske klokker, gir innsikt i helsetilstanden din. Studier har vist at epigenetisk alder korrelerer med generell dødelighet, fysisk form, kognitive ferdigheter, og til og med arvelige faktorer. Mennesker med sykdommer som hiv, Downs syndrom, Parkinson, kreft, Alzheimer og livslangt stress har ofte en akselerert epigenetisk alder.

Praktisk anvendelse

Epigenetiske klokker brukes nå i mange studier for å forstå aldring og helse. Ved å måle din biologiske alder kan du få en dypere forståelse av din helsetilstand og hvordan ulike livsstilsendringer kan påvirke din aldring. Dette hjelper oss ta bedre beslutninger for å forbedre din helse.

Slike klokker er nå kommersielt tilgjengelige, men er foreløpig ikke godkjente som medisinsk verktøy, først og fremst da alder per i dag ikke er definert som en sykdom. Epivity benytter andre- og tredjegenerasjonsklokker som er utviklet i samarbeid med forskere ved University of Harvard og Yale University i USA.

Epivity formidler en rapport som angir din biologiske alder, aldringshastighet, og som i tillegg kan si noe om alder i 11 ulike organsystemer. Slik kan den gi mer konkret og presis informasjon enn andre klokker om hvilke tiltak man er best tjent med for å bremse aldringen.

Lurer du på hva din biologiske alder er? For mer informasjon om hvordan vi kan hjelpe deg å måle din biologiske alder og leve friskere lenger, besøk vår hjemmeside eller kontakt oss for en samtale på info@epivity.no.

Referanser:

Finstad, H. "Yngre". Del 1: Forståelsen av epigenetiske klokker og biologisk alder. vitenskapen om aldring og hvordan du kan motvirke den. Yngre - den nye vitenskapen om aldring og hvordan du kan motvirke den av Hanne S. Finstad (Innbundet) - Norli Bokhandel