Drømmer du om et lengre og sunnere liv? Ny forskning fra Universitetet i Bergen viser at det å bytte ut animalske proteinkilder med vegetabilske proteiner kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2 betydelig. Les videre for å finne ut hvordan en liten endring i kostholdet ditt kan ha store fordeler for helsen.

Studieresultater - Vegetarisk protein for bedre helse

En omfattende systematisk oversiktsstudie ledet av professor Jutta Dierkes ved Klinisk institutt 1 ved Universitetet i Bergen, sammen med hennes nordiske kolleger, har undersøkt helseeffekten av å bytte ut animalske proteinkilder med vegetariske. Studier viser at:

  • Å bytte ut tre til fem prosent av energiinntaket fra dyreprotein med planteprotein kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer med mellom 10-20 prosent.
  • Randomiserte kontrollerte studier viser en positiv effekt på kolesterolnivået, spesielt på det «ugunstige» LDL-kolesterolet, når animalske proteiner byttes ut med vegetabilske proteiner.

Hva betyr dette for helsen din?

Dette betyr at ved å gjøre små justeringer i kostholdet ditt, som å bytte ut 80 gram kyllingbryst eller en halv liter melk med vegetabilske proteiner, kan du forbedre din hjertehelse og redusere risikoen for alvorlige sykdommer. Dette er ikke bare bra for din helse, men også for miljøet.

Hvordan gjøre endringen

  1. Start smått: Begynn med å bytte ut noen animalske produkter med plantebaserte alternativer i noen av måltidene dine.

  2. Utforsk vegetabilske proteiner: Prøv ulike plantebaserte proteinkilder som bønner, linser, tofu, og nøtter.

  3. Fokuser på balanse: Sørg for at kostholdet ditt fortsatt er balansert og rikt på næringsstoffer.

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vil du ha hjelp med å komme i gang? For de som ønsker inspirasjon og hjelp til å ta de riktige kostholdsvalgene ta kontakt med vår kostholdsinspirator Line Bruu på line@epivity.com.

Line er en entusiastisk matblogger som har fokus på å få mer grønnsaker inn i hverdagen ved å få måltidene til å smake uimotståelig og spennende. Line har tilbragt mer enn 7 år i utlandet både som student og i jobb, og har tatt med meg masse god inspirasjon hjem. Line har også reist mye de siste årene til Malaysia, Singapore, De forente Arabiske Emirater og sin favoritt foodie-by London, og har en stor kjærlighet for eksotiske smaker og retter herfra.

Line tilbyr også hjemmebesøk hvor hele familien kan være med på et morsomt og inspirerende matkurs. Sammen kan dere lære å lage sunne, smakfulle retter som passer for alle – en perfekt måte å bringe sunn matglede inn i hverdagen på!

Du kan kjøpe Line sin inspirerende bok: Mye smak - grønne retter til hverdag og fest | ARK Bokhandelog du kan følge henne på Line Bruu👩🏼‍🍳 (@myesmak) • Instagram-bilder og -videoer eller les Lines blog: Mye Smak | Mye grønt, mye smak, litt av alt.

Kontakte oss for en konsultasjon med lege så vi kan kartlegge din helsetilstand på info@epivity.no.

Referanse: Christel Lamberg-Allardt, Jutta Dierkes mfl.: "Animal versus plant-based protein and risk of cardiovascular disease and type 2 diabetes: a systematic review of randomized controlled trials and prospective cohort studies." Food & Nutrition Research, 2023. DOI: 10.29219/fnr.v67.9003